<$BlogRSDUrl$>

Friday, August 19, 2005Gaza in onze media : Indymedia Belgium by Ludo De Brabander Thursday, Aug. 18, 2005 at 3:39 PM

De kwestie van de nederzettingen is de laatste maanden niet meer uit het nieuws weg te branden. Dat heeft uiteraard te maken met Sharons terugtrekkingsplan uit Gaza. In meer dan één opzicht is dit, zoals we van Sharon al nog gezien hebben, een meesterlijk plan. De Israëlische premier is er in geslaagd om de internationale journalistieke (en politieke) wereld 'om de tuin te leiden'.

De focus van de berichtgeving ligt immers op de 'controverse' van het Gaza-terugtrekkingsplan en niet op de illegaliteit van de nederzettingen. In de Israëlische pers is de operatie al in de meest beladen termen bediscussieerd en geanalyseerd, daarbij gevolgd door de hele wereld die er als het ware van overtuigd is geraakt, dat Israël balanceert op de rand van een burgeroorlog.

In de mainstream pers lijkt het er bovendien op dat Sharon ernstige pogingen doet om tot vrede te komen door moedig en royaal land af te staan aan de Palestijnen ondanks het verzet in eigen rangen. Kranten van mediamagnaten als Rupert Murdoch doen er graag een schepje bovenop. Op 14 juli 2005 bijvoorbeeld luidde de kop van een artikel in zijn Britse The Daily Telegraph: 'Danger on two fronts for Sharon's peace plan'.

Voor alle duidelijkheid: de terugtrekking is geen voorbode voor vrede, maar de prijs die de Israëlische regering moet betalen voor de VS-steun aan het Israëlische plan om grote stukken van de Westelijke Jordaanoever te behouden. Dat is geen verborgen politieke agenda. In een interview met Le Monde (27 juli 2005) windt Sharon er geen doekjes om: "Het akkoord dat ik met president Bush heb gesloten staat ons toe om de zones die een grote strategische waarde hebben en de dichtbevolkte zones, de grote nederzettingen, in stand te houden." Ook op het terrein is duidelijk dat wat in Gaza wordt ontmanteld in mum van tijd wordt bijgebouwd op de Westelijke Jordaanoever. Een week voor het vertrek uit Gaza keurde het ministerie van Huisvesting de bouw van 72 nieuwe woningen goed in de kolonie Betar Illit. Volgens officiële cijfers zijn er sinds begin dit jaar 235 nieuwe woningen gebouwd in de kolonies van de Westelijke Jordaanoever, de meeste daarvan in de buurt van Jeruzalem. Terwijl alle aandacht naar Gaza gaat heeft de Israëlische regering een beslissing bevestigd om de muur in Oost-Jeruzalem af te werken. Ongeveer 55.000 Palestijnse inwoners van Jeruzalem zullen volledig afgesneden worden van hun stad. In Jeruzalem wordt er ook volop onteigend. Dit jaar zijn er 55 Palestijnse huizen met de grond gelijk gemaakt, voor 64 huizen zijn de orders klaar om tot afbraak over te gaan. Volgens het Israëlische Comité tegen Huizenvernietiging, wacht 10.000 andere huizen in Oost-Jeruzalem hetzelfde lot. Israël heeft enkele maanden geleden aangekondigd dat er 3.500 wooneenheden in Oost-Jeruzalem worden bijgebouwd. Eens voltooid zal rond wat nu nog Palestijns Jeruzalem is volledig ingesloten zijn door Joodse nederzettingen en Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat nog meer bemoeilijkt worden.

...


Gaza in onze media : Indymedia Belgium
Comments:

Post a Comment::: to the top :::
(... home / latest posts ...)


::: to the archives & index :::

::: to the lab :::

::: to the lab-archives :::

::: to the pics :::


 • happening • !!! BUSH LIES !!!

  welcome too to:
  www.straatsalaat.tk
  www.streetsalad.tk
  www.nnostress.tk
  www.flikkers.tk
  www.joyco.tk
  www.keldergat.tk
  Creative Commons License
  This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.


  Listed on Blogwise
  This page is powered by Blogger. Isn't yours?