<$BlogRSDUrl$>

Tuesday, September 13, 2005Het Andere Boek euh… wat is dat ook alweer? Op het weekend van 1 en 2 oktober vindt de 29ste editie van Het Andere Boek plaats in Antwerpen. Indymedia zal er samen met Radio Centraal verslag uitbrengen. Tijdens een rondvraag bij enkele jonge vrijwilligers bleek dat weinigen echter weten wat Het Andere Boek eigenlijk is. Vincent Scheltjens van Het Andere Boek geeft een korte schets.

Het Andere Boek is ontstaan in de jaren zeventig als een alternatieve boekenbeurs. Het is opgericht omdat er toen heel wat actiegroepen en sociale bewegingen waren die met publicaties en brochures zaten die niet aan bod kwamen in de traditionele massamedia. Men wou daarom een soort van alternatieve tegenmacht vormen tegen de gevestigde massapublicatie. Geïnspireerd door het voorbeeld van Nederland waar toen al een progressief alternatieve boekenbeurs was, besloot men om ook in België iets gelijkaardigs te organiseren. Een forum waar zowel sociale bewegingen als kleine alternatieve uitgeverijen hun boeken en folders aan de man konden brengen. Daarnaast werd het ook een plek waar maatschappelijke debatten werden gevoerd.

Maar in de loop van de jaren is het accent echter verschoven. Men klaagt dat Het Andere Boek niet meer zo alternatief is zoals vroeger, het is volgens sommigen een auteursfestival geworden. Volgens Vincent Scheltiens van Het Andere Boek, heeft men hiervoor niet gekozen maar valt dit te situeren in het kader van de algemene maatschappelijke evoluties. "Veel alternatieve uitgeverijen van die tijd zijn verdwenen of opgegaan in grotere uitgeverijen of ze bestaan nog maar zijn minder alternatief en meer mainstream geworden. Daarom is het Andere boek zich meer gaan concentreren op het kwalitatieve boek, dwz moeilijkere boeken van onbekende internationale auteurs en van debutanten in Vlaanderen en Nederland, die niet direct op de boekenbeurs gevraagd worden. Het accent blijft echter liggen op non-fictieboeken over maatschappelijke problemen of strijd. Ook de maatschappelijk debatten blijven aanwezig".

Dat weinig jongeren Het Andere Boek kennen, verbaast Vincent niet. "Jongeren zijn sowieso een moeilijker doelgroep om te bereiken met zoiets als het Andere Boek. Dat is trouwens een algemeen probleem voor vele boekenevenementen" Volgens hem heeft dit te maken met het feit dat er een algemene trend is naar achteruitgang in leesgedrag bij jongeren. Daarenboven heeft Het Andere Boek in vergelijking met sommige ander boekenevenementen zoals de Boekenbeurs slechts twee dagen per jaar plaats. Het komt dus minder aan bod in de media.

Een greep uit het aanbod oa, Tom Lanoye, Ali Smith, Gerrit Komrij, Ramsey Nasr, Peter Verhelst, Chika Unigwe en nog vele anderen komen hun boek presenteren. Voor meer details over het programma kijk op http://www.hetandereboek.com


Het Andere Boek euh… wat is dat ook alweer? : Indymedia BelgiumComments:

Post a Comment::: to the top :::
(... home / latest posts ...)


::: to the archives & index :::

::: to the lab :::

::: to the lab-archives :::

::: to the pics :::


 • happening • !!! BUSH LIES !!!

  welcome too to:
  www.straatsalaat.tk
  www.streetsalad.tk
  www.nnostress.tk
  www.flikkers.tk
  www.joyco.tk
  www.keldergat.tk
  Creative Commons License
  This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.


  Listed on Blogwise
  This page is powered by Blogger. Isn't yours?